Choď na obsah Choď na menu
 


Dôveryhodnosť, pravdivosť informácií na webe.

14. 5. 2018

   Internet nám poskytuje falošný pocit dôveryhodného prostredia, preto máme sklony uveriť všetkému, čo nám poskytuje. Internet tak môže negatívne ovplyvniť naše rozhodnutia, pretože nie všetko, čo nájdeme pri surfovaní je pravdivé. Na internete sa šíria najrôznejšie správy, a aj keď často ide najmä o rýchlosť, dôležitá je aj aktuálnosť a pravdivosť informácie. Tu nastáva problém s presýtením internetu obsahom, ktorý nemusí byť vždy pravdivý. Často krát sa stáva, že informácie na internete sú nepravdivé alebo sú to len tzv. polopravdy, obsahujú upravované fotografie a videá.
Na internet prispievajú všetci – ľudia so vzdelaním, bez neho, vzdelávajúci sa alebo tí, ktorí svoje vzdelanie predstierajú. Preto je dôležité, aby sme si informácie na internete dostatočne overili (viacerými alebo inými zdrojmi) a vyberali len tie, ktoré sú naozaj osvedčené a skontrolované. Taktiež je dôležité ak si viaceré zdroje porovnáme medzi sebou a vyberáme len tie, ktoré sa zhodujú. Tiež by sme nemali prispievať neoverenými alebo zavádzajúcimi informáciami na internet.

Rozhodujúce faktory ovplyvňujúce dôveryhodnosť prezentovaných informácií sú:

  • uvádzanie zdrojov používaných informácií: preukázať validitu uvádzaných informácií sa nedá priamo, ale iba prostredníctvom explicitného odkázania na zdroje, ktoré majú už dôveryhodnosť vybudovanú. Toto odvolávanie uskutočňujeme pomocou normy, ktorá upravuje správnosť citovania a parafrázovania.
  • transparentnosť pôvodu autora (minimalizovaná anonymita) : stránka budujúca svoju dôveryhodnosť by mala obsahovať plné mená autorov, kontakty na nich a v ideálnejšom prípade aj fotografiu a životopis
  • uplatňovanie etických postupov
  • značka webového sídla a jeho nezávislosť