Choď na obsah Choď na menu
 


Kyberšikana

   Forma šikanovania, pri ktorej sa používajú nové technológie, ako je počítač, internet či mobilný telefón. Prebieha vo virtuálnom svete s využitím rôznych informačných či sociálnych služieb na internete napr. Facebook, ICQ, Messenger, Instragam, Skype a ďalšie.

   Šikana, ako taká, je opakované zámerné správanie, ktorého cieľom je vysmievať sa, ubližovať niekomu, ponižovať ho. Agresor využíva svoju moc nad obeťou.

   Kyberšikana je jedným z najčastejších javov na internete. Nevyznačuje sa ničím iným ako šikana až na to, že sa deje v inom priestore – vo virtuálnom svete. Pre agresorov je ľahšie ubližovať niekomu, komu sa nemusia pozerať priamo do očí, menej vnímajú emócie a zranenia obete a menej si uvedomujú závažnosť svojho konania. Taktiež majú väčšie sebavedomie, ku ktorému prispieva pocit anonymity, o ktorom sme rozprávali v predošlej kapitole. Anonymita im dodáva na odvahe aj preto, že ich chráni pred odhalením. Takýto druh šikanovanie im môže pripadať ako nevinný druh zábavy. Pre obeť môže byť takýto druh šikany oveľa horší, pretože nemá kam uniknúť. Ak agresor používa mobilný telefón môže ubližovať takmer neustále a jeho obete sú pod stálym tlakom.

   Kyberšikanovanie môže mať rôzne formy: urážanie, obťažovanie, zastrašovanie, vyhrážanie a a vydieranie, zverejnenie trápnych, intímnych alebo upravených fotografií alebo videí, šírenie osobných informácií či klebiet alebo vylúčenie zo skupiny.